Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ailesiyle iç savaştan kaçtı, Türkiye’de okul birincisi oldu

Ailesiyle iç savaştan kaçtı, Türkiye’de okul birincisi oldu
Ucuz Web Tasarım
01.08.2021
A+
A-

Ailesiyle birlikte iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli Yasmin Nayal, Bahçeşehir Üniversitesi’ni okul birinciliğiyle bitirerek ailesini gururlandı. Türk arkadaşları sayesinde Türkçe’yi öğrenibildiğini söyleyen Nayal, başarısını anlattı.

Türkiye’ye 2016 yılında ailesiyle birlikte üniversite eğitimi için gelen 22 yaşındaki Yasmin Nayal, Bahçeşehir Üniversitesi’nden okul birincisi olarak mezun oldu. Lisans eğitimini Yeni Medya Bölümü’nde tamamlayan Nayal, Psikoloji bölümü çift anadal programından da mezun oldu. Aynı zamanda Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yandal yaparak eğitimine devam etmekte. Yasmin Nayal, Türkiye’deki akademik başarısını ve gelecek hayallerini anlattı.

“OKUL BİRİNCİSİ OLMAYI TAHMİN ETMİYORDUM”

Türkiye’ye hızlıca uyum sağladığını ve Türk arkadaşları sayesinde Türkçe’yi kolayca öğrenebildiğini söyleyen Nayal, fakülte birincisi olmayı hayal ettiğini ancak üniversiteyi birinci olarak bitireceğini tahmin etmediğini söyledi. Yasmin Nayan “Yeni Medya bölümünde aslında birçok insanla tanıştım. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen sınıf arkadaşlarım vardı. Filistinli, Suriyeli, Avrupalı hem de Türk arkadaşlarım oldu. Yazı yazmayı çok seviyorum. Suriye’deyken de haber yazıyordum. Yurt dışındaki arkadaşlarım bunun çok etkileyici olduğunu söylediler. O yüzden ben gazetecilik ile ilgili bir şey yapmak istedim. Kendi projelerim üzerinde çalışıyordum. O yüzden daha çok geliştirdim bu yeteneklerimi.” ifadelerini kullandı.

“UMARIM İLERİDE TÜRKİYE’YE BİR İYILİĞİM DOKUNUR”

Türkiye’ye gelmeden önce üniversiteleri araştırdığını, Türkiye’yi sevdiği için diğer ülkeleri elediğini dile getiren Nayal, “Abim Kanada’da oturuyor, benim de oraya gitmemi istiyordu. Ancak ben Kanada’ya ya da diğer Avrupa ülkelerine gitmek istemedim, Türkiye’ye gelip okumak istedim. Benzer kültürlerimiz var ve birçok Suriyeli burada yaşıyor. Elimden geleni yaptım. Herkese şunu söylemek istiyorum, kendinize inanmıyorsanız da yapmaya çalışın. Elinizden ne geliyorsa onu yapın. Bir gün dönüp baktığınızda uzun bir yol katetmiş oluyorsunuz. Türkiye’ye çok teşekkür ediyorum çünkü Türkiye olmasaydı ben burada olamazdım. Burada okumak gerçekten çok zevkli. Umarım ileride bu ülkeye bir iyiliğim dokunmuş olur.”

“BU ÖĞRENCİLERİN TOPLUMA, TÜRKİYEMİZE, DÜNYAYA BÜYÜK KATKILARI OLACAKTIR”

BAU Global Başkanı Enver Yücel, Türkiye’de en fazla uluslararası öğrenci sayısına sahip üniversite olduklarını söyledi. Türk öğrenciler kadar yabancı öğrencilerin de başarı oranlarının yüksek olduğunu belirten Yücel, “Geçen sene Zanzibar’dan gelen bir öğrenci elektrik-elektronik mühendisliğinden birincilikle mezun oldu. Şimdi bulunduğu ülkede müthiş işler yapmaya başladı. Bu sene de Suriyeli göçmen bir kızımız okul birincisi oldu, bu bize çok gurur verdi. Türkiye, dünyaya da örnek bir hamle yaptı. Yabancı bir öğrencinin Suriye’deki o koşullar içerisinde Türkiye’de bulunup, Türkiye’de üniversiteye girip, Türkiye’de 5 bine yakın öğrenci içerisinde birinci olması, bize çok şey anlatıyor. Bir kere öğrenci okumak istiyor, arzu ediyor ve bunun da karşılığını alıyor. Türkiye’de Suriye kökenli mültecilerin eğitim-öğretimini sağlamamız lazım. Asimile etmeden, onların toplumda uyum sağlamalarını çalışmamız lazım. Örnek olarak Yasmin var, Yasmin gibi daha çok öğrenci var. Bu öğrencilerin topluma, Türkiye’mize dünyaya büyük katkıları olacaktır” şeklinde konuştu.

BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, bu sene de mezuniyet törenini hibrit olarak gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Karadeniz, “Gururluyuz çünkü en fazla uluslararası öğrenciyi bünyesinde barındıran üniversitemizin 2021 Eğitim-Öğretim yılı birincisi Suriyeli öğrencimiz Yasmin Nayal oldu, kendisini yürekten kutluyorum. Uluslararası bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Birer BAU elçisi ve ülkemizin kültür elçileri olan mezunlarımızı, 21. yüzyılın gerektirdiği yetkinlikler ve evrensel değerler ile donatarak ülkelerine ve dünyaya katkı sağlayacak, yetkin profesyoneller olarak uğurlamanın da mutluluğunu yaşadığımızı ifade etmek isterim” dedi.

Backlink
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.